Preskoči na glavni sadržaj

Željko Primorac: Više je Krstičević učinio za pola godine nego svi ministri obrane zajedno u posljednjih 17 godina!

Još donedavno svjedočili smo katastrofalnom stanju u svim rodovima hrvatske vojske, ali što je još važnije potpunoj besperspektivnosti. Hrvatski vojnik, pobjednik u Domovinskom ratu, bio je lišen osnovnih životnih uvjeta u vojarnama.
Uštede, kojima su se hvalili pojedini ministri i kompletan državni vrh, išle su tako daleko da se vojsci ukidala juha kao sastavni dio obroka, salata ili wc papir. Kada je osnovni, životni, standard vojnika ugrožen na ovoj razini što se tek može očekivati s opremanjem vojske sofisticiranim naoružanjem i opremom?
U posljednjih sedamnaest godina Hrvatska vojska polagano, ali sigurno, gotovo kao po nekom dobro osmišljenom scenariju, gubila je dio po dio osnovnih sposobnosti. Onaj dio koji se ulagao u vojsku uglavnom se odnosio na transportnu komponentu vojske poput transportnih helikoptera Mi 171 Sh ili „golih“ vojnih transportera Patria te famoznih Ivechovih vojnih kamiona.
Ono što je simptomatično je kako je gotovo svaku od ovih, većih, nabava za vojsku pratila korupcijska afera. Oko nabave Patria još i danas se vode sudski postupci u Finskoj i Sloveniji, a hrvatski dio nabave navodno je kontaminiran mitom za najviše državne dužnosnike.
Bivši ministar obrane Rončević svojedobno je na sudu odgovarao na pitanja o nabavi vojnih kamiona, a uskoro bi za remont prapovijesnih Migova, obavljen za mandata Ante Kotromanovića u Ukrajini, netko mogao sjesti na optuženičku klupu. Izgleda kako jedino nabava helikoptera Mi 171 Sh nije mogla biti kontaminirana jer se radilo o naplati starog Klirinškog duga RH prema Ruskoj Federaciji pa očito nitko iz sustava nije imao priliku naplatiti svoje sudjelovanje u procesu nabave.
Ovakvo kontaminiranje sustava obrane moglo se događati iz osnovnog razloga jer je i sam nekadašnji vrh Vojne obavještajne službe, Darko Grdić i Ognjen Preost, na optuženičkoj klupi zbog uzimanja mita od čak pet milijuna kuna iz tzv. fonda za doušnike.
Potom na čelo sustava dolazi Damir Krstičević. I već nakon svega nekoliko mjeseci odnosi svoju prvu pobjedu nad sustavom koji je 17 godina degradirao i ponižavao Hrvatsku vojsku. Nakon dugogodišnjeg kontinuiranog smanjenja vojnog proračuna, Krstičević, nakon žestokog sukoba sa ministrom financija Zdravkom Marićem, uspijeva uvjeriti premijera Plenkovića u nužnost povećanja vojnog proračuna te se izdvajanja za vojsku podižu za devet posto u odnosu na prethodnu godinu.
Već od početka mandata Krstičević jasno apostrofira kako će najvažnija odluka njegova mandata na čelu MORH-a biti ona o nabavi vojnih zrakoplova. Traži od najviših državnih dužnosnika, predsjednice Republike i predsjednika Vlade, da se izjasne je li naš nacionalni interes ratno zrakoplovstvo. Potom formira tim koji izrađuje analizu o tome kakav nam zrakoplov treba, a u cilju transparentnosti natječaja odbacuje svaku mogućnost posredništva u najvećem obrambenom projektu od samostalnosti – traži izravan ugovor države s državom.
U uži krug zrakoplova nasljednika Migova 21 za sada su ušli švedski Gripen, južnokorejski KAI FA 50 te američki F16. ovih dana trebale bi se otvoriti i ponude navedenih proizvođača, a do kraja godine bi trebalo biti poznato koji će zrakoplov čuvati hrvatsko nebo narednih 30 –tak godina. Tako je Krstičević gotovo kraju priveo projekt koji 17 godina niti jedna vlada i niti jedan ministar nisu stavljali na dnevni red.
Kako je projekt nabave novog zrakoplova gotova stvar pokazuje i činjenica kako je u projekciji proračuna za 2018. već predviđeno 450 milijuna kuna u svrhu plaćanja prve rate. Ovih dana smo saznali kako će se izvidničko-borbeni helikopteri Kiowa Warrior, iz programa američke donacije, naoružati najmodernijim raketama AGM – 114 Hellfire. Ove protuoklopne rakete dometa su do osam kilometara, a u kombinaciji sa nedavno nabavljenim haubicama Panzerhaubitze 2000 HV pozicioniraju u najspremniju vojnu silu u ovom djelu Europe. No ovo nije kraj u procesu modernizacije HRZ-a, Krstičević je izjavio kako je sve spremno za natječaj kojim će HV dobiti 6 bespilotnih letjelica koje će u zraku moći ostati i do 24 sata. Program vrijedan 5 milijuna eura financirati će se iz europskih fondova, a njegove usluge koristit će i civilni sektor.
Nakon dugo vremena ministar je odlučio presjeći i trakavicu oko opremanja Patrijinih oklopnjaka oružanim sustavima. Patrija se već u javnosti počela nazivati najskupljim vojnim taksijem u povijesti iz jednostavnog razloga što se od njene nabave malo učinilo u opremanju oružanim stanicama. Za strateškog partnera u ovom projektu odabran je Izrael, a Patrije će dobiti 30 milimetarski top tvrtke Elbit i protuoklopne rakete Spike tvrtke Rafael.
Krajem godine konačno će biti dovršen prototip Obalnog ophodnog broda HRM-a te kreće serijska gradnja pet brodova iste klase. Ministar je nedavno izjavio kako su hrvatske ambicije odmah iza ovog projekta započeti s projektom izgradnje korveta kao van obalnih brodova dužine do 100 metara. Ovim projektom HRM bi konačno dobio mogućnost adekvatne zaštite hrvatskih interesa na Jadranskom moru.
Ministar Krstičević nije zaboravio ni uređenje vojarni pa je tako uređena vojarna u Petrinji, a obnavljaju se i vojarne u Sinju i Pločama u koje bi se vojska trebala ubrzo vratiti. Sa strateškog značenja posebno je važan povratak vojske u vojarnu u Ploče, u kojoj će biti smještena postrojba mornaričkih specijalaca, jer HV u ovom trenutku nema niti jednog vojnika ni vojnog objekta na potezu od Splita do Dubrovnika. Specijalna postrojba u Pločama trebala bi biti osposobljena za brzi odgovor morskim, zračnim ili kopnenim putem na bilo koju ugrozu na jugu Hrvatske.
Na nedavno održanoj konferenciji o domaćoj obrambenoj industriji u organizaciji HANZ-a medije ministar Krstičević je javnost zatekao najavom nabavke višenamjenskog zrakoplova i gradnje domaće tvornice streljiva koja bi, prema njegovim riječima, bila garant sigurnosti države u slučaju bilo kakve ugroze. Tvornica bi se gradila po principu javno-privatnog partnerstva, a strateški partner vlade bio bi karlovački HS Produkt. Na istoj konferenciji čuli smo kako MORH u suradnji s FER-om radi na izradi domaće verzije bespilotne letjelice i podmornice.
Sve je ovo samo dio promjena koje su nastupile ili su dobile zamah dolaskom Damira Krstičevića na čelo MORH-a, ali i uz potporu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović s Pantovčaka. OSRH u fazi su ozbiljne transformacije u mobilnu i visoko opremljenu vojnu silu koja će biti jamac teritorijalnog integriteta u nadolazećim turbulentnim vremenima. Da će tako doista i biti jamče ugovori o izobrazbi koje je ministar Krstičević potpisao s Izraelom.
Kako bi se oružana sila u narednom vremenu transformirala u visoko sofisticiranu vojsku nužno je u narednim proračunima zadržati konstantan rast izdvajanja za vojsku. Nakon 17 godina sustavnog zanemarivanja i degradiranja HV, kao jamac hrvatskog suvereniteta, zaslužuje priliku za razvoj i opremanje!    
Željko Primorac
Vezani članci:

Izvor: hrsvijet.net

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Porijeklo Primoraca (analiza kroz povijest)

Tihaljina za vrijeme Turskog Carstva Do 1878. godine Tihaljina je ostala u sastavu Turskog Carstva, puna četiri stoljeća. Hercegovački je sandžak osnovan 1470. godine sa sjedištem u Foči. Tihaljina je pripadala nahiji Imota, koja je prvo pripadala Fočanskom kadiluku, pa Mostarskom kadiluku i od šezdesetih godina XVI. stoljeća Imotskom kadiluku koji su tvorile nahije: Imota, Duvno, Buško blato, Ljubuški, Posušje, Gorska župa(sa sjedištem u Vrgorcu), Fragustin(Gornje primorje) i Primorje (Donje primorje sa sjedištem u Makarskoj). Pred strahom od Turaka mnogi su kršćani bježali iz područja koja su Turci nastojali zauzeti. Prvi veliki progon katolika potječe iz vremena od 1516. do 1526. godine, rušene su crkve i samostani, proganjani katolički vjernici, kada je veliki broj katolika prešao na islam. U Tihaljini stoljećima je bilo skromno i siromašno. Budući da kršćani nisu smjeli graditi zidane kuće, niti ih pločom pokrivati, stanovali su u kolibama pravljenim od pruća i blat

In memoriam - brigadir Ante Primorac: I znam da ih i Ante tada sluša ...

Kao da smo jučer bili klinci koji se naganjaju oko nogometne lopte na igralištu. Dječaci koji se u jednom trenutku prepiru, čak i tuku, a već nekoliko minuta kasnije grle kao da se nisu vidjeli čitavu vječnost. Uvjeravali jedan drugoga kako ćemo postati velike face kad odemo iz ovog našeg, skromnog kraja. Svaki od nas imao je svoju viziju boljeg sutra. Bezbrižno smo krojili planove i obećavali jedan drugome da ćemo se uvijek držati skupa. Ni sam tada nisam znao koliko ću pamtiti svaki trenutak proveden s njim. Zbog tih uspomena još sam onaj dječak u dusi. Ali, isti ovaj dječak koji vam ovo priča, ima iza sebe jednu veliku mudrost i iskustvo proizašlo iz ne tako lijepih trenutaka u životu. Moj dječji san o mirnom svijetu uništio je Domovinski rat u našoj skromnoj hrvatskoj. Zemlji koja je samo tražila slobodu, bas kao i mi djeca. Nažalost, tada sam se uvjerio da ne žele svi ljudi na ovom svijetu isto. Koliko je realnost, zapravo ružnija od snova. A od tog stvarnog svijeta dobio sam

OTIŠAO JE JOŠ JEDAN OD NAS: NEDILJKO NEDO VEGAR 1952 – 2014

U mro je pripadnik ratne 4. Gardijske brigade i bojne Zrinski Frankopan, Nediljko Vegar Da, otišao je još jedan od nas. Naš suborac, prijatelj, učitelj... Naš "rod" "...  Bio je Nedo „rod“ svih branitelja i domoljuba. Takva nesebičnost i ljubav za Hrvatsku se rijetko viđa. Bio je naša moralna vertikala! Nadahnuće! Nediljko Vegar je za sudjelovanje u Domovinskom ratu dobio nekoliko odličja, među ostalima i Red Nikole Šubića Zrinskog za iskazanu hrabrost u borbi i višestruko ranjavanje, a  2005. godine umirovljen u činu pukovnika Hrvatske vojske. Nismo mi pred Nedom stajali u pozor zato što je on imao visoki časnički čin. Nedo je  uostalom čin rijetko nosio na odori (a bio je vrhunski časnik i vojnik), nego jednostavno zato što je on bio NEDO VEGAR, sinonim žrtve i borbe za Hrvatsku! Njegovo ime i pojava je značila puno, puno više od bilo kojeg čina i funkcije. Čovjek koji je svojim životom svjedočio kako se voli svoja domovina. Cijeli njegov život je borb